Chokladmuffins
100 g smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut veckade pappersformar på en plåt eller i en muffinsform. Smält smöret, låt det svalna och vispa under tiden ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till sist i smöret. Fördela smeten jämnt i formarna, men inte till mer än tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut veckade pappersformar på en plåt eller i en muffinsform. Smält smöret, låt det svalna och vispa under tiden ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till sist i smöret. Fördela smeten jämnt i formarna, men inte till mer än tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Nötchokladrutor
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1.5-2 dl nötter
Sätt ugnen på 175 grader. Rör det rumstempererade smöret tillsammans sockret poröst och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör samman med smöret och sockret. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x40 centimeter. Grovhacka nötterna, strö dessa över smeten och tryck ned dem en aning. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Skär upp kakan i mindre rutor innan den kallnar.
3 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1.5-2 dl nötter
Sätt ugnen på 175 grader. Rör det rumstempererade smöret tillsammans sockret poröst och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör samman med smöret och sockret. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x40 centimeter. Grovhacka nötterna, strö dessa över smeten och tryck ned dem en aning. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Skär upp kakan i mindre rutor innan den kallnar.
Kanelbullar
Fyllning:
120-150 g smör
1.5 dl socker
3 tsk kanel
Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör degen enligt receptet på kardemummabullar. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen mitt itu och kavla båda delarna på mjölat underlag till en rektangulär platta, cirka 30x40 centimeter. Rör samma ingredienserna till fyllningen och bred ut den jämnt över degen, rulla samman alltihop och skär den i jämnstora bitar. Lägg snurrorna i pappersformar eller på bakplåtspapper och låg jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
120-150 g smör
1.5 dl socker
3 tsk kanel
Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör degen enligt receptet på kardemummabullar. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen mitt itu och kavla båda delarna på mjölat underlag till en rektangulär platta, cirka 30x40 centimeter. Rör samma ingredienserna till fyllningen och bred ut den jämnt över degen, rulla samman alltihop och skär den i jämnstora bitar. Lägg snurrorna i pappersformar eller på bakplåtspapper och låg jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Kardemummabullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
1-1.5 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1.3 liter vetemjöl
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm upp tills vätskan är fingervarm, cirka 37 grader. Lös upp jästen i en bunke och blanda med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med salt, socker, kardemumma och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig, tillsätt ytterligare mjöl men spara i alla fall 1-2 deciliter till utbakningen. Degen är färdigarbetad då den släpper från bunkens kant. Strö lite mjöl ovanpå degen, lägg en bakduk över bunken och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek i ungefär 30 minuter. Arbeta degen i bunken i några minuter och stjälp sedan upp på ett mjölat knådunderlag. Knåda i resten av mjölet tills den släpper från händer och underlag och inte längre kladdar.
Detta är grundreceptet till kanelbullar etcetera.
5 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
1-1.5 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1.3 liter vetemjöl
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm upp tills vätskan är fingervarm, cirka 37 grader. Lös upp jästen i en bunke och blanda med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med salt, socker, kardemumma och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig, tillsätt ytterligare mjöl men spara i alla fall 1-2 deciliter till utbakningen. Degen är färdigarbetad då den släpper från bunkens kant. Strö lite mjöl ovanpå degen, lägg en bakduk över bunken och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek i ungefär 30 minuter. Arbeta degen i bunken i några minuter och stjälp sedan upp på ett mjölat knådunderlag. Knåda i resten av mjölet tills den släpper från händer och underlag och inte längre kladdar.
Detta är grundreceptet till kanelbullar etcetera.
Chokladsås
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl kakao
0.5 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp, rör om, ta från spisplattan och låt sedan svalna en aning innan den hälls över glassen.
1 dl socker
1 dl kakao
0.5 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp, rör om, ta från spisplattan och låt sedan svalna en aning innan den hälls över glassen.
Knäck & ischoklad
Knäck:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka i 15-30 minuter. Gör därefter kulprovet för att ta reda på om smeten är färdig att hällas upp i knäckformar. Kulprovet går till som så att en liten klick smet doppas i kallt vatten och tas upp i handen. Om det går att rulla smeten till en liten kula utan att det kladdar eller rinner, då är den färdig.
Ischoklad:
200 g blockchoklad
100 g kokosfett
Smält ingredienserna över ett vattenbad och häll därefter smeten i knäckformar av aluminium. Det går att tillsätta expelvis pepparmyntsolja, en kaffeböna eller lite rivet apelsinskal för mer smak.
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka i 15-30 minuter. Gör därefter kulprovet för att ta reda på om smeten är färdig att hällas upp i knäckformar. Kulprovet går till som så att en liten klick smet doppas i kallt vatten och tas upp i handen. Om det går att rulla smeten till en liten kula utan att det kladdar eller rinner, då är den färdig.
Ischoklad:
200 g blockchoklad
100 g kokosfett
Smält ingredienserna över ett vattenbad och häll därefter smeten i knäckformar av aluminium. Det går att tillsätta expelvis pepparmyntsolja, en kaffeböna eller lite rivet apelsinskal för mer smak.
Enkla maränger
3 äggvitor
1 dl socker
Sätt ugnen på 125 grader. Häll äggvitorna i en torr och fettfri skål. Tillsätt ungefär en tredjedel av sockret och vispa med en elvisp tills det har blivit ett fast och hårt skum (vänd skålen upp och ned för att försäkra dig om att det är färdigvispat: smeten ska stanna kvar i skålen). Vänd därefter försiktigt ned resten av sockret i smeten. Klicka eller spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper och låt gräddas mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Marängerna ska vara torra och lätta när de är färdiga.
1 dl socker
Sätt ugnen på 125 grader. Häll äggvitorna i en torr och fettfri skål. Tillsätt ungefär en tredjedel av sockret och vispa med en elvisp tills det har blivit ett fast och hårt skum (vänd skålen upp och ned för att försäkra dig om att det är färdigvispat: smeten ska stanna kvar i skålen). Vänd därefter försiktigt ned resten av sockret i smeten. Klicka eller spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper och låt gräddas mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Marängerna ska vara torra och lätta när de är färdiga.
Marknadsnougat
60 g smör
3 dl socker
1 dl vatten
3.5 dl mjöl
2 dl florsocker
0.5 dl kakao
Smält smör och tillsätt socker och vatten. Låt blandningen koka i några minuter. Rör under tiden ihop de torra ingredienserna och låt detta siktas ned i smeten. Blanda snabbt och noggrant om och häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Placera även ett bakplåtspapper på ovansidan och stryk smeten slät men ej för tunn. Låt därefter stelna och skär sedan i mindre rutor. Vik in rutorna i smörpapper eller lägg i en burk. Förvara i kylskåpet.
3 dl socker
1 dl vatten
3.5 dl mjöl
2 dl florsocker
0.5 dl kakao
Smält smör och tillsätt socker och vatten. Låt blandningen koka i några minuter. Rör under tiden ihop de torra ingredienserna och låt detta siktas ned i smeten. Blanda snabbt och noggrant om och häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Placera även ett bakplåtspapper på ovansidan och stryk smeten slät men ej för tunn. Låt därefter stelna och skär sedan i mindre rutor. Vik in rutorna i smörpapper eller lägg i en burk. Förvara i kylskåpet.
Croque madame
2 skivor vitt matbröd
1 skiva skinka
4 tjocka skivor ost
1 ägg
1 tsk smör
Lägg två skivor ost på varje brödskiva. Tryck lätt ihop bröden med en skiva skinka emellan och smält smör i en teflonpanna. Stek dubbelsmörgåsen på medellåg värme till osten har smält och brödet fått en fin färg. Stek därefter ägget och placera på smörgåsen.
1 skiva skinka
4 tjocka skivor ost
1 ägg
1 tsk smör
Lägg två skivor ost på varje brödskiva. Tryck lätt ihop bröden med en skiva skinka emellan och smält smör i en teflonpanna. Stek dubbelsmörgåsen på medellåg värme till osten har smält och brödet fått en fin färg. Stek därefter ägget och placera på smörgåsen.
Bruna kristaller
200 g smör
2 dl sirap
5 msk kakao
2 dl socker
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt blandningen koka kraftigt under omrörning i cirka 3 minuter. Klicka därefter ut smeten på ett bakplåtspapper och låt svalna. Förvaras i kylskåp.
2 dl sirap
5 msk kakao
2 dl socker
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt blandningen koka kraftigt under omrörning i cirka 3 minuter. Klicka därefter ut smeten på ett bakplåtspapper och låt svalna. Förvaras i kylskåp.
Kladdkaka utan kakao
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100-150 g smör
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äggen och därefer det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda i cirka 30 minuter.
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100-150 g smör
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äggen och därefer det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda i cirka 30 minuter.
Chokladsockerkaka
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 tsk kakao
Sätt ugnen på 175 grader och smörj samt bröa en sockerkaksform. Smält smöret, vispa ägg och socker poröst och rör sedan i de torra ingredienserna. Tillsätt slutligen smöret och mjölken. Rör om till en jämn smet och häll sedan upp den i formen. Låt grädda i cirka 40-45 minuter.
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 tsk kakao
Sätt ugnen på 175 grader och smörj samt bröa en sockerkaksform. Smält smöret, vispa ägg och socker poröst och rör sedan i de torra ingredienserna. Tillsätt slutligen smöret och mjölken. Rör om till en jämn smet och häll sedan upp den i formen. Låt grädda i cirka 40-45 minuter.
Ugnspannkaka
3 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
1 msk smör
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt i en skål med höga kanter. Vispa ned mjölken lite i sänder för att få klumpfri smet. Rör ned äggen och häll därefter upp smeten i en smord form. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Servera på direkten, gärna med sylt.
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
1 msk smör
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt i en skål med höga kanter. Vispa ned mjölken lite i sänder för att få klumpfri smet. Rör ned äggen och häll därefter upp smeten i en smord form. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Servera på direkten, gärna med sylt.
Toppar med fyllning
1 dl florsocker
200 g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, smör och de båda mjölsorterna ordentligt. Rulla degen till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i kakans mitt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna och fyll sedan fördjupningen med smält choklad, en godisbit, en nöt eller någonting annat gott.
200 g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, smör och de båda mjölsorterna ordentligt. Rulla degen till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i kakans mitt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna och fyll sedan fördjupningen med smält choklad, en godisbit, en nöt eller någonting annat gott.
Chokladpannacotta
1 gelantinblad
2 dl grädde
2 msk socker
100 g mörk choklad (40%)
Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten. Hacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med sockret, dra kastrullen från plattan och tillsätt sedan gelantinbladet utan att krama ur det och rör till en jämn smet. Tillsätt sedan chokladen under omrörning. Häll upp i fina glas eller skålar, låt sedan svalna en aning och placera sedan i kylskåpet för att stelna, gärna över natten.
2 dl grädde
2 msk socker
100 g mörk choklad (40%)
Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten. Hacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med sockret, dra kastrullen från plattan och tillsätt sedan gelantinbladet utan att krama ur det och rör till en jämn smet. Tillsätt sedan chokladen under omrörning. Häll upp i fina glas eller skålar, låt sedan svalna en aning och placera sedan i kylskåpet för att stelna, gärna över natten.