Kardemummabullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
1-1.5 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1.3 liter vetemjöl

Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm upp tills vätskan är fingervarm, cirka 37 grader. Lös upp jästen i en bunke och blanda med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med salt, socker, kardemumma och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig, tillsätt ytterligare mjöl men spara i alla fall 1-2 deciliter till utbakningen. Degen är färdigarbetad då den släpper från bunkens kant. Strö lite mjöl ovanpå degen, lägg en bakduk över bunken och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek i ungefär 30 minuter. Arbeta degen i bunken i några minuter och stjälp sedan upp på ett mjölat knådunderlag. Knåda i resten av mjölet tills den släpper från händer och underlag och inte längre kladdar.

Detta är grundreceptet till kanelbullar etcetera.




Skriv något fint och gör mig glad:

Ditt namn


Din e-post (publiceras ej)


Din blogg


Vill du bli ihågkommen?


Din fina kommentar