Nybörjarbröd

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4 dl rågsikt (eller exempelvis vetekli)
2 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det, häll sedan i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja och arbeta ner rågsikt och mjölet tills degen blivit jämn och släpper från bunkkanten. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk och grädda sedan i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.





Skriv något fint och gör mig glad:

Ditt namn


Din e-post (publiceras ej)


Din blogg


Vill du bli ihågkommen?


Din fina kommentar